Fighting Procrastination With Murphy’s Law

Sumber gambar

Penundaan itu kan isu yang umum ya. Tapi entah bagaimana ‘procrastination’ (atau sering kali disingkat ‘procrast’) jadi semacam keyword yang banyak dibicarakan orang-orang di sini.  Sejak awal, pas musimnya wawancara senior, beberapa orang udah mengingatkan dengan tegas, “Jangan prokras. Tugas di sini nggak bisa dikerjain dengan sistem kebut.” Aku merasa mendadak banyak orang mengaku kalau dirinya suka prokras, dan mengalami masalah dalam mengatasi habit ini.

Nah, jawabannya ternyata ada di buku Writing For Psychology oleh O’Shea (2007)  nih :)) Di Chapter 1 di bagian Time Management, aku menemukan ‘aturan’ ini..

Keep in mind Murphy’s Law when planning your work schedule for an assignment:

  • Anything that can possibly go wrong will.
  • It will go wrong at the worst possible time.
  • Anything that goes wrong will have the worst possible outcome.
  • When adding on two days for unexpected delays, add on two weeks for unexpected delays.

In the case of assignments, a few additional laws should be recognized:

  • Your vital piece of equipment, such as your computer, typewriter, pen, photocopier, car, or bicycle will break down irreparably for 48 hours before the due date.
  • Any people vital to the assignment, such as your typist, study companion, person commenting on your drafts, instructor, head of department, vice-chancellor, or head of state will disappear 48 hours before the due date.
  • Anything about you vital to the assignment will cease functioning 48 hours before the due date; your hand will become paralyzed, your memory will go blank, or your motivation will evaporate.
  • All material vital to the assignment, including your notes, photocopies, rough drafts, the piece of paper with the assignment detail on it, or the library itself will disappear 48 hours before the due date.

In other words, do not leave anything about your assignment to be completed in the last 48 hours before the due date!

Agak lucu kedengarannya :)) Tapi agak ngeri juga sih, negatif banget kayaknya (kalo tiba-tiba tangan kita beneran paralyzed….?). Yah paling nggak bisa jadi motivasi untuk segera bergerak deh.

Tapi Murphy itu sebenarnya siapa? Murphy’s Law itu apa? Daripada kepanjangan kutulis di sini mending langsung rujuk ke wikipedia ya :D

Published by

afina

the girl who struggle with the question, "Who am I?"

5 thoughts on “Fighting Procrastination With Murphy’s Law”

  1. wah, aku punya bukunya mbak…
    iya ya… baru sadar di tulisan sampeyan, kalau buku itu jenis buku psikologis –”
    [wes pirang tahun padahal]

    Like

Leave me some words

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s