Who I Write For

Akhir-akhir ini aku berpikir tentang dapur dan etalase.

Seorang bijak mengenalkanku pada perumpamaan itu. Dapur adalah tempat memasak, meramu, mengembangkan, mengkonsepsi. Etalase adalah tempat memajang, menunjukkan, menarik perhatian.

Dan aku pikir itulah salah satu alasanku mengisi halaman gua ini–ya, blog ini–dengan kekosongan selama beberapa waktu. Aku tidak yakin apakah ini dapur atau etalase.

Tapi pagi ini aku membaca Letters of Note dan menemukan sesuatu yang menarik: surat komplain dari seorang ibu yang tidak suka pada salah satu lagu Green Day. Ia menilai lagu tersebut memberi pengaruh buruk pada anaknya yang masih berusia 8 tahun.

Inilah surat komplain itu:

December 2, 1996
Green Day
P.O. Box 710
Berkeley, Ca 94701-0710

Re: Insomniac

To whom it may concern:

I am a parent, and I am very disturbed by the cassette tape my 8 year old son was listening to. His 60 year old grandmother bought it for him as a birthday present and was totally unaware of its explicit content. The store in which she bought it did not have any ticket or color on it to warn parents of the content within. A issue I plan to pursue with the right people.

Isn’t it possible to make music anymore? That tape is not something any singer/songwriter should take any pride in at all. It is horrifying and has got to be one of the worst interpretations of an ‘artform’ that I have ever had the misfortune to hear. I know it is possible for the group to make ‘good music’ because I have heard them sing before. For example, the song entitled “When I Come Around” is one of my son’s favorites. It’s a song that he and his Dad sang together whenever it was on MTV or they were driving in the car together.

Unfortunately, one doesn’t have to sing trash to have a following. And if that creates such a following one would do well to wonder exactly what type of people he wants following him! This may do nothing to change the type of music performed or change your views on the art of making music but it helps me to know that there is one less family who will be buying such rubbish and I have a big mouth so I’ll make everyone I know aware. That tape is trash, as you can plainly see, and you’ll find it enclosed.

Why don’t you do something positive and clean up your act!!!! Isn’t there enough garbage in the world? All the thoughts you are helping to put in the minds of our youth is scary. You have so much influence why not use it for something GOOD?

Signed,

[Redacted]

dan inilah balasan dari Billie Joe Armstrong:

[Redacted]

I just received your letter and this is my response.

I don’t write music for parents, grandparents, or eight year olds. I write for myself and I’ll say anything I damn well please. That’s the difference between you and me. I do what I want…. You do what you’re told.

Obviously, we’re not on the same planet, let alone the same ball park. I find people like you offensive and it “helps me” to know you wont be buying anymore of our records. Next time, I suggest you do a little research before you purchase such “rubbish” for your little boy. It might save you a few extra bucks.

Billie Joe and the rest of Green Day

(Signed)

P.S. You’re right about one thing… You do have a big mouth.

Apakah kamu memperhatikan kalimat kuncinya?

I write for myself and I’ll say anything I damn well please.

Hmm.

Berkaitan dengan itu, aku sepertinya menyadari sesuatu. Saat ini aku merasa makin kehilangan ia yang menjadi orang yang kepadanya kutujukan bermacam cerita, yang untuknya kutuliskan beragam hal,  yang setiap kutemui pengalaman menarik selalu kubayangkan sebagai orang yang akan kuberitahu dan ingin kudengar tanggapannya atau sekadar ‘oh’-nya. Rasanya ia makin menghilang.

Dan bersama dengan itu, kok rasanya aku juga menghilang ya.

Kedua surat dikutip dari laman Letters of Note ini

Published by

afina

the girl who struggle with the question, "Who am I?"

7 thoughts on “Who I Write For”

  1. eh tapi serius. aku selama ini selalu menunggu new post posted by afina muncul di inbox gmailku lho… cuuuwwwwwwwiyyus!!!!!!!!!
    sempat bertanya-tanya juga mengapa kamu tidak mosting. semangat ya. anggap ‘ia’ itu aku.
    …………..

    btw, greenday juga ada yang bagus kok. Good Riddance itu aku suka :3

    Like

    1. Tapi akan tetap salah, menurutku, kalau orientasinya masih untuk orang lain :) Hmm atau mungkin tidak harus seekstrem itu. Ada jiwa ‘pebisnis’ di satu kutub dan ‘seniman’ di kutub lain. Menulis menurutku lebih condong pada kutub yang terakhir, walaupun mungkin tidak perlu sepenuhnya mengabaikan kutub pertama.

      Like

  2. mungkin fin, sekarang kamu gak perlu lagi menunggu untuk menulis untuk orang2 yang ingin kamu bagi ceritanya karena kamu sudah bisa langsung menceritakannya secara langsung, mungkin gitu fin?
    ehiya, tapi aku juga nunggu2 tulisan afina. apa sekarang udah pindah jadi ke newsletter ya dan deadline yang selalu ditunggu hanap. :o

    Like

Leave me some words

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s